تاثیر کم آبیاری توأم با مصرف بیوچار و کمپوست بر رشد، عملکرد و کارایی مصرف آب فلفل سبز

نوع مقاله : پژوهشی

نویسندگان

1 گروه مهندسی و مدیریت آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

2 گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

چکیده

افزایش بهره‌وری آب کشاورزی یک امر ضروری برای استفاده بهینه از منابع آب می‌باشد. به این منظور به کار بردن روش‌های کم‌آبیاری و استفاده از کودهای آلی یک راهبرد مهم جهت کاهش مصرف آب و افزایش بهره‌وری است. از این رو در این پژوهش به بررسی اثر کم‌آبیاری توأم با مصرف بیوچار و کمپوست بر رشد، عملکرد و بهره‌وری آب گیاه فلفل دلمه‌ای پرداخته شد. در سال 1402 در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس، طرحی آزمایشی به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه فاکتور و جمعاً 48 تیمار در چهار بلوک و با مجموع 192 گلدان اجرا گردید. فاکتور اول سه سطح آبیاری 100 درصد (D100)، 75 درصد (D75) و 65 درصد (D65) نیاز آبی گیاه، فاکتور دوم بیوچار با چهار سطح صفر درصد(B0)، 5/1 درصد (B1.5)، دو درصد (B2) و 5/2 درصد (B2.5) وزنی خاک و فاکتور سوم کمپوست با چهار سطح صفر درصد(C0)، 5/1 درصد (C1.5)، دو درصد (C2) و 5/2 درصد (C2.5) وزنی خاک بود. نتایج تجزیه‌ و تحلیل داده‌ها نشان داد که سطوح مختلف آبیاری و بیوچار و کمپوست بر خصوصیات میوه، گیاه، عملکرد و بهره‌وری آب تأثیر معنی‌دار در سطح پنج درصد داشت. در بین تمام تیمار‌ها بیشترین مقدار تعداد میوه و عملکرد در تیمار C2.5B2 برابر با 8/17 میوه در بوته و 1/2 کیلوگرم در بوته مشاهده شد که به ترتیب افزایش 122 و 156 درصدی را نسبت به تیمار شاهد (C0B0) نشان دادند. بیشترین بهره‌وری آب محصول به میزان 3/39 کیلوگرم بر مترمکعب در تیمار C2.5B2 مشاهده شد که افزایش 139 درصدی را نسبت به تیمار C0B0 نشان داد. در بین تیمارهای کمپوست و آبیاری تیمار D75C2 و D75C2.5 به ترتیب به میزان 43/35 و 17/35 کیلوگرم بر مترمکعب بیشترین تأثیر را بر بهره‌وری داشتند که افزایش 63/80 و 26/79 درصدی را نسبت به تیمار D100C0 نشان دادند. بر اساس نتایج، اعمال آبیاری به میزان 75 درصد نیاز آبی گیاه و کاربرد کمپوست و بیوچار به ترتیب به میزان 5/2 و دو درصد وزن خاک، بهترین نتیجه را برای کشت فلفل دلمه‌ای ایجاد نمود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات



مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده
انتشار آنلاین از تاریخ 20 شهریور 1403
  • تاریخ دریافت: 25 مرداد 1403
  • تاریخ بازنگری: 20 شهریور 1403
  • تاریخ پذیرش: 20 شهریور 1403